15.5 C
Brno
Neděle, 22 září, 2024

Víte, jak se účinně bránit před nepříjemnou kvasinkovou infekcí? Poradíme vám

Mohlo by vás zajímat:

spot_img

Spousta žen, s nimiž se denně potkáváme v zaměstnání, při cestě do práce, ve škole nebo třeba v divadle na představení, už někdy prodělala kvasinkovou infekci. Tato zákeřná nemoc se velmi ráda vrací, a pokud tomu tak u dané ženy je, bývá pro ni nepříjemná jak po fyzické, tak po psychické stránce. Jak na ni a nač si dát pozor?

Projevy nemoci nelze přehlédnout

Kvasinková infekce je nepříjemná a obtěžující společnice, která se projevuje pocitem svědění, nepříjemným zápachem, výtokem. Odborně se nazývá Kandidóza a způsobují ji kvasinky rodu Candida. Kvasinky se většinou přemnoží. Jsou běžně součástí našich úst, trávicího ústrojí a u žen i oblasti genitálií. Když je jich ale moc, vznikne jiné pH, které je skvělou „živnou půdou“ pro šíření kvasinkové infekce. Také při změně pH pochvy, jako třeba při užívání antibiotik, při častém koupání se v chlorované vodě nebo i po styku, se mohou kvasinky přemnožit a infekce je tady.

Podstatná je zvláště rovnováha, kterou pomáhá udržet správná intimní hygiena, ale i bavlněné prádlo, volnější oblečení, vhodná strava, omezení stresu a zdravý životní styl. Intimní hygiena správnými intimními gely, jako např. přípravky řady GYNELLA Intimate pomohou preventivně předcházet zdravotním potížím i vytvořit si vhodné hygienické návyky. Jsou vhodné k použití, pokud jste se dříve již setkala s kvasinkovou infekcí nebo máte občas výtok, svědí vás pochva nebo cítíte zápach.

Pomůže vám protikvasinková dieta

Kromě výše uvedených doporučení je osvědčená i protikvasinková dieta. Vylučte z jídelníčku sladkosti i vše, co obsahuje cukr, také med, javorový sirup, pečivo, bílou rýži, brambory, těstoviny, ocet, polotovary a konzervy, mražená jídla. Nevhodné jsou i uzeniny, sýry, houby, sója, káva, černý čaj, alkohol, ovocné šťávy.

Dopřejte si rybí, krůtí, hovězí a jehněčí maso, zeleninu, pohanku, jáhly, proso, špaldy, oříšky, semínka, omezeně jogurt, koření jako papriku, skořici, hřebíček, lékořici. Velmi účinný je česnek, čerstvá cibule a křen. Dodržujte pitný režim, dejte si čistou vodu, bylinkový čaj, např. mátový či zázvorový.

S použitím vhodných mycích prostředků a dodržováním zdravého jídelníčku se vám jistě podaří kvasinky ukočírovat.

Předchozí článek
Další článek
- Reklama -spot_img

More articles

- Reklama -spot_img

Nejnovější články